Succes garantat pentru obținerea permisului de conducere

 “- Ce școală ați absolvit ultima dată?
 L-au întrebat la angajare ieri.
-Păi... ultima
școală terminată
 A fost facultatea... de șoferi. “ 


    Câți dintre voi nu ați simțit că ați ratat jobul visat fiindcă nu ați avut permis de conducere? Sunt personae care iau carnetul din prima încercare și asta nu pentru că ar fi mai deștepte, dar sunt mai dedicate și au o "pilă" secretă de care tu nu ai aflat încă: -drpciv(Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculeor). Foarte mulți tineri susțin acest examen înainte de examenul de bacalaureat, dar nu știu dacă ei conștientizează cât de mult îi va ajuta acest lucru pe viitor. Și cum părinții mereu își doresc ca ceea ce ei nu au realizat în viață să realizeze copii lor, a venit vremea când și fi-meu a împlinit 18 ani și cel mai râvnit cadou de către tineri la această vârstă este permisul de conducere. Deja vorbim de câțiva ani buni mai târziu de cand si eu am avut o tentativă de a obtine acest permis si despre care vă voi povesti mai tarziu. Acum, deja apăruse internetul, alternative la tot pasul, aveai ce și de unde să alegi. A luat carnetul din prima, cu ajutorul acestor chestionare auto de pe www.pdc.ro, chestionare care se regăsesc la examenul auto oficial DRPCIV și sunt actualizate conform ultimelor modificări ale Codului Rutier. I-a prins bine, fiindcă la primul lui job, era una dintre condițiile pentru a putea participa la interviu. Tot pe acest site, găsești și formatul de chestionare și teste auto drpciv care simulează examenul auto pe calculator, cu întrebări posibile, cel folosit și de către poliție si multe alte informatii utile. Deci, aceasta este "pila"secreta accesibila tuturor. 

Așa cum va spuneam, pe la 20 de ani, am avut și eu o tentativă de a obține mult râvnitul permis de conducere, dar am început cu stângul, ai mei mi-au tăiat elanul încă de la început, zicându-mi ”Ce-ți trebuie ție permis de conducere că noi nu avem mașină? Tu ești ca ăla, ai o potcoavă, îți mai trebuie trei și calul”. Pe vremea aceea nu întâlneai această cerința la o angajare așa cum, în foarte multe cazuri se cere acum, de a deține permis auto și nici nu era motivul pentru care mi-l doream ca să le pot da o replică. Visul meu era să îmi iau și o mașină, visam cu ochii deschiși fiindcă o mașină se obținea foarte greu, prețul era uriaș, 70.000 de lei, dacă o voiai mai repede aveai nevoie de pile foarte mari pentru a te înscrie la priorități, deci posibilitatea de a avea propria mea mașină era foarte redusă. Am parcurs un adevărat labirint, am spus rugăminți și rugăciuni pentru a intră în posesia singurei surse existențe atunci, cartea cu chestionare auto care veneau în ajutorul viitorilor șoferi. Îmi plăcea să le rezolv, cu ele mă delectam, îmi plăcea să îmi testez abilitățile și cunoștințele. Undeva în sufletul meu tot speram să îmi îndeplinesc visul așa că am continuat, luând și câteva ore de conducere. De fapt intenționam să iau câteva ore că nu am făcut decât două zile. Am nimerit cu un instructor bun dar prea dur, spurcat rău la gură si cu prea multe responsabilitați. Prima oră a fost, șoc,șoc,soc….O șoferiță în trafic, ne-a tăiat calea și era să mă opresc direct în ea dacă nu ar fi fost instructorul pe fază să pună o frână din aia cu scârțâit de roți. Atât i-a trebuit, “făăă, proasta dracu, cine ți-a dat carnetul în mână, vaco, băgami-aș, făceați-as….deși tipa își continuase drumul fără să audă ce era la gura lui. Să întoarce la mine și-mi zice: Și tu? Unde ți-e gândul? Nu e suficient să știi legea, fetițo, mai trebuie să știi și să te ferești de proști. Bagă bine la cap ce-ți spun acum, ambreiajul este tata, frână este mama, iar accelerația este copilul tâmpit care aleargă de nebun și te bagă in bucluc. Hai, mână…. “ 

Deja îmi cam pierise cheful de carnet de șofer. A două zi, îl așteptam la ora stabilită și numai ce mă sună: “auzi, vezi că întârzii o juma’de oră, ne întâlnim la 11,30. Ok, am zis. A ajuns după vreo 40 de minute. "Ia-o spre Enel că am o treabă acolo, 5 minute. Ei aș…. Poate 15-20. Hai să trecem pe la Primărie că am să las o hârtie, hai până la piață că mi-a zis nevastă-mea să iau un pepene, hai încolo, hai încoace ...."
 Stop, mi-am zis. Până acum ți-ai rezolvat doar treburile personale și ai pretenția ca eu deja să știu totul. Ai fi tu un instructor bun dar eu în stresul ăsta nu rezist. Au dreptate ai mei, ce îmi trebuie mie carnet că oricum nu am mașină. În concluzie, mi-a eșuat planul și m-am resemnat că nu e momentul să mai lupt pentru așa ceva, deocamdată. Mai târziu mi-ar fi prins bine și am regretat că nu am continuat. Astăzi, chiar este o necesitate să deții un permis auto.

Etichete: , , , , , ,